Lasers
Lasers zijn in staat intensieve lichtflitsen te produceren van een bepaalde golflengte. De keuze voor het type laser voor een behandeling is afhankelijk van het huidtype, de grootte en diepte van het te behandelen bloedvat, lichaamsdeel of huidweefsel. Elke laser heeft één golflengte (één kleur) en één richting. De golflengte bepaalt de kleur van de laser, uitgedrukt in nanometers (nm).
- 415nm geeft blauw licht
- 520 nm is groen
- 570 nm is geel
- 590 nm is oranje
- 630 nm is rood
- vanaf 660 tot 780 nm wordt het paars
Elke kleur -en daarmee dus golflengte- heeft een eigen specifieke werking op huidbestanddelen. Kortom: de golflengte bepaalt of de afgegeven energie goed geabsorbeerd wordt.
- Melanine (pigment in je huid) absorbeert het liefst 500-590 nm
- Water absorbeert veelal infrarood licht tussen 755 – 1064 nm
- Eiwit (collageen) absorbeert tussen 585 – 596 of 1064 – 1540 nm
Een laser is daarmee niet zomaar geschikt voor elke te behandelen plek. Het is dus belangrijk om te weten met wat voor laser je behandeld wordt en met welke kleur/golflengte.
Twee soorten lasers
Er bestaan twee soorten lasers: ablatieve en niet-ablatieve lasers. De ablatieve laser verhit huidcellen. Het aanwezige water in de cel (70%) absorbeert de energie en verandert hiermee in gas. Hiermee verdamp je de huidcel. Dit is handig wanneer we iets van de huidoppervlakte willen verwijderen of juist vernieuwen of weefsel willen laten krimpen.
Ook voor het verwijderen van huidverdikkingen en wratten tot het maken van een klein sneetje tijdens een ooglidcorrectie is een ablatieve laser geschikt. Ze noemen dit ook wel resurfacing. Je brengt hierbij opzettelijk verwondingen aan met als doel de huid zichzelf als reactie te laten herstellen. Na een behandeling met een ablatieve laser is je huid dan ook vaak rood en soms iets pijnlijk.
Daarnaast heb je niet-ablatieve lasers. Deze zorgen ervoor dat de inhoud van een huidcel stolt. Dit doen we bijvoorbeeld bij een behandeling tegen couperose, spinenpootjes of adertjes. Er wordt bij deze laserbehandeling een zeer selectieve lichtbundel op de huid gegeven. Dit licht wordt geabsorbeerd door het hemoglobine (bloedpigment) in de rode bloedcel die hierdoor verwarmd. Dit zorgt ervoor dat het bloedvat afgesloten wordt en na een tijdje uit zichzelf verdwijnt. Het omringende weefsel en de bovenliggende huid blijven intact. Zij zijn namelijk niet gevoelig voor de golflengte van de lichtbundel.
Bij Alizonne werken we met deze lasers:
- ILT Methode
- Lightsheer
- Laser blepharoplastiek
- Laser resurfacing
- Fraxel CAP Affirm
- Ydun
- CO2 fractional Laser
- Lumenis One platform
- Nordlys platform
Hoe werkt een laser precies?
Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. In het Nederlands: lichtversterking door gestimuleerde uitzending van straling. Hierbij zitten enkele opgeladen fotonen opgesloten in een buis waar aan beide uiteinden elektronen zit. Dit wekt een radiofrequentie spanningsveld op. Dit zorgt ervoor dat de fotonen heen en weer geslingerd worden en met elkaar botsen. De ene foton krijgt hierdoor meer energiedragende elektronen en zendt hierbij energie uit in de vorm van één golflengte licht. Dit licht wordt gebundeld en blijft heel consistent over tijd en ruimte. De huid is in staat deze met energieverrijkte fotonen bij aanraking te absorberen waardoor energie vrijkomt. Dit verwezenlijkt een effect in het weefsel.